Publicat de: Bidirliu Sergiu | 21 noiembrie 2009

Marc Roosens

Marc Roosens din Leernes

In Belgia este socotit ca unul dintre cei mai constanti campioni in concursurile nationale si internationale.
Inaintea celui de al doilea razboi mondial cel mai neinvins in concursurile nationale era Dr. Bricoux.Cei mai mari campioni belgieni sau straini se straduiau sa poata obtine un exemplar din crescatoria lui Bricoux.Unii reuseau dar cu foarte multi bani.La acestia Dr. Bricoux le spunea totusi aceste cuvinte:”Eu v-am vandut dvs porumbei,dar nu si pe stapanul care angajeaza porumbeii la curse.”
Cincizeci de ani mai tarziu o alta porumbarie reinvie in Belgia de talia pe care a avut-o Bricoux.Este socotita vedeta Belgiei,caci domina adversarii prin regularitatea rezultatelor si campionatelor castigate.Se poate spune ca Marc Roosens a luat succesiunea lui Bricoux prin constanta sosirilor porumbeilor din concursuri si reputatia porumbeilor sai nu numai la el dar si acolo unde au fost introdusi.De 15 ani Marc Roosens este un constant campion.
Porumbeii sai inving in probele dure ale concursurilor nationale si internationale de la Pau,Barcelona,Marsilia si Perpignan.Este o mare vedeta caci de exemplu in concursurile internationale din anul 1981 a angajat 21 porumbei si a luat 16 premii.El are o matca pretioasa din care fabrica multi campioni.Aceasta este de fapt deosebirea de alte porumbarii care dispar ca nume odata cu pierderea celor mai buni porumbei la zbor sau prin vanzarea lor.
Valoarea unei porumbarii nu se judeca prin rezultatele dintr-un an sau doi.Trebuie sa se repete performantele an de an si numai acei porumbei care sau remarcat in concursuri trebuiesc introdusi la reproductie.
In lumea intreaga porumbeii Roosens au dat rezultate bune.In Italia,marele Gianni Cassani a castigat premiul 1 cu un Roosens,J. Dehantshutter de asemenea a luatun premiu 1 tot cu un Roosens care a fost si asul porumbeilor de fond din 1977.Marcel Englebienne de Forchies,Dr. Brasseur de Manage,au obtinut premii de varf cu Roosens.Marcel Denis-Anderlues-care n-a avut porumbei in mana pana in 1977 a obtinut foarte bune rezultate tot cu Roosens.El era in varsta de 37 ani si fiul sau de 5 ani vroia porumbei.Marc Roosens i-a dat doua cupluri pentru a reproduce in 1977,dar cu conditia de a participa in concursuri.In 1981 a jucat porumbeii si a avut rezultate excelente.
Porumbeii lui Marc Roosens au la baza Van Spitael Raul,care a fost vedeta Belgieisi care totdeauna a stralucit in concursurile nationale.Gratie culturii sale de porumbei extraordinari Marc Roosens a castigat aproape toate campionatele.
Palmaresul porumbeilor sai este impresionant si abunda in locuri de varf.P orumbeii sai de baza,de la reproductie au fost:9525/66,supranumit „525”un solzat pe albastru(gut),Le Foreu 9549/66un albastru cu pana alba,Napoleon 54045/72,National 7305/73,Coli 59099/69,Fortune 2838/69,La Petite Pau 39002/71,La Petite Cahors 674964/68.Toti au un palmares extraordinar,porumbeii fiind campioni pe mai multi ani.Exemplu 525/66 a fost un campion al concursurilor de fond,9 angajari,9 premii,in 1969,1970,1971.El a zburat in foarte multe concursuri si s-a clasat de varf in anii 1967,1968,1969,1970,1971,dupa care a trecut la reproductie in anul 1972.
La noi in tara unii crescatori spun ca au un mare campion daca intr-un sezon competitional un porumbel in cateva concursuri a luat locul 1.Dupa cum se vede la Roosens se trece la reproductie dupa ce porumbelul a fost testat cativa ani si cu premii de varf in zeci de concursuri.
Porumbelul sau Foreau 9549/66 de exemplu a zburat 5 ani consecutiv si in fiecare ani cate 10-11 concursuri cu premii de varf.Asemenea campioni desigur ca sunt foarte rari.Afara de campionii de la reproductie Roosens are si alti mari campioni.Iata cativa dintre acestia:Venus,Mirador,Le Prince,Mecano,Requin,Martiet,Asticot,Mirliton,Sadate,Mistral,l*Europeen,etc
In campionatul celor mai bune colonii din Belgia,Roosens a fost cel mai puternic.In 8 ani el a fost de 3 ori primul,de 2 ori al treilea,o data al patrulea si de doua ori al saselea.
In concursurile nationale 7 victorii de locul 1 si 52 premii,de doua ori locul 2 national,de 3 ori locul 1 demi-fond,etc.
In Romania sunt multi columbofili care cultiva porumbeii Marc Roosens sau incrucisati cu alte rase.Se pare ca dau rezultate foarte bune cu Elie Nagels in componenta carei rase a fost infuzat chiar de celebrul columbofil belgian Elie Nagels.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: